blog

Maart

De biggen en hun moeders doen het nog altijd uitstekend. Je ziet de biggetjes nu bijna groeien.
Ook de volwassen kunes zorgen ervoor dat ze voldoende aandacht krijgen. Desnoods ploffen ze op je voeten neer voor een aai.

Biggetjes

Afgelopen weekend kreeg Olive zes biggetjes en de dag erna kreeg Patch er acht.
Zeugen en alle biggen maken het uitstekend.

Foto update

We plaatsen regelmatig foto’s en een berichtje op onze Facebook pagina en op instagram. Kijk voor het laatste nieuws ook eens daar.
Een foto update van de afgelopen maanden.

Pigs kune kune Kunekune pigs

Hittegolf

Uitpuffen

Avondritueel

 

Babyboom

Ook de biggen van Betty en Patch hebben een fijn nieuw adres gekregen.

Een foto-impressie van de afgelopen maanden bij ons in de wei

Nesteldrang

New born

My mom’s the best

Stapelen

Bed opmaken

Friends

Zojuist aangespoeld

Handsome boar Boris

 

 

 

 

 

 

 

 

Modderpoel

Vers gras

Biggen Patch

Patch’ biggen

Cuddle bugs

Dochter Patch

Big Betty

Big Blossom

Luieren

 

Groeien

Olive’s biggen eten en slapen veel. Het worden prachtige, kleine dikkerdjes.
En Ruby’s kleintjes zijn weer ‘iets’ actiever.
Big kune kune kunekune big Biggetje kune kune

Biggen Ruby 🤍🖤

Negen kleintjes voor Ruby. Biggen en zeug maken het prima
Litter kune kune piglets piglets kunekune Piglet black and white kunekune Kunekune piglets black Piglets kune kune biggen Biggen kunekune zwart

Verharing

Veel kunekunes zijn in deze tijd van het jaar geen reclame voor het kune kune ras. Ze zitten volop in de verharing en hebben een dunnere vacht met soms zelfs kale plekken. Gelukkig groeit de vacht na die verharing weer mooi aan en zien de dieren er over een paar weken weer goed uit.
Ik krijg hier nogal eens vragen over van beginnende varkenshouders, dus even dit stukje van Levende Have, een goede en mooie website voor hobbydierhouders, gekopieerd  

‘Varkens met kale plekken.

Plotselinge haaruitval bij varkens kan een teken van ziekte zijn, maar het heeft meestal te maken met de wisseling der seizoenen. In het voorjaar verliest een varken zijn beschermende ondervacht en zijn winterhaar, dat langer en dikker is dan zomerhaar. De verharing begint bij de kop en eindigt bij de kont. Plaatselijk kunnen er volledig kale plekken te zien zijn. Daardoor valt een schilferige varkenshuid extra op. De schilfers zien er vooral onverzorgd uit, ze wijzen meestal niet op een ziekte. Een lepel lijnolie toevoegen aan de voeding bevordert een soepele verharing en maakt de huid minder droog en schilferig. Ook insmeren met babyolie helpt. Het varken geniet bovendien van zo’n behandeling.’

Pigs kune kune verharing kunesKunekune sow zeug verharing

Olive’s biggen

Olive’s piglets🧡
Een maand voor het eind van de dracht kreeg Olive een paar dagen veel, helderrood bloedverlies. We zijn dus blij met deze drie mooie, levendige biggen.

Kune kune zeugSow, zeug, kune kuneBiggen kunekuneKunekune bigSleeping kune kune piglet, bigZeug en big, kune, kunekuneBig, piglet, kune kune, kunekune

Mud mud mud

En ook dit is ‘varkens houden’!!
Hóndeweer. Onze winterweitjes veranderen langzamerhand weer in een ‘moeras’. En het veld uitmesten begint op wadlopen te lijken. Modder, regen, je laarzen bijna kwijt raken in het water, het hoort er allemaal bij. Het gras wordt vertrapt en de bodem wordt omgewoeld tot een modderparadijs.

Zorg rond en in het varkenshok voor een stevige extra ondergrond. De kunekunes moeten ook buiten minstens één droge plek ter beschikking hebben. Denk aan een verharding (betonplaat?), ‘mud mats’, bestrating, of een fikse laag zand (met drainage systeem). Ook voor varkens is het niet goed om met eeuwig natte voeten rond te lopen. En op een zonnige winterdag vinden ze het ook heerlijk af en toe buiten te kunnen liggen.
Sluit een deel van de weide af en laat dat de hele winter met rust. Wissel dit stuk ook elk jaar

Zorg verder voor voldoende ruwvoer om de winter door te komen. Onze volwassen kunes -de biggen eten vaak nog geen hooi- krijgen in de winter onbeperkt voordrooghooi. Varkensbrok in de gewone hoeveelheid voeren maar zodra het overdag vriest anderhalve porties geven. De dieren verbruiken dan extra energie om op temperatuur te blijven.

De weide toch een modderbende geworden? Geen enkele spriet heeft het overleeft? Dan zal je opnieuw moeten inzaaien. Maai de nieuw ingezaaide weide een paar keer voordat je de kunekunes er weer op laat. Op die manier vormt het een steviger grasmat.

Boar kune kune Sow kunekune Kunekune pigs in winter, varkens modder kune kune

error: Content is protected !!