Mud mud mud

06
feb
2022

En ook dit is ‘varkens houden’!!
Hóndeweer. Onze winterweitjes veranderen langzamerhand weer in een ‘moeras’. En het veld uitmesten begint op wadlopen te lijken. Modder, regen, je laarzen bijna kwijt raken in het water, het hoort er allemaal bij. Het gras wordt vertrapt en de bodem wordt omgewoeld tot een modderparadijs.

Zorg rond en in het varkenshok voor een stevige extra ondergrond. De kunekunes moeten ook buiten minstens één droge plek ter beschikking hebben. Denk aan een verharding (betonplaat?), ‘mud mats’, bestrating, of een fikse laag zand (met drainage systeem). Ook voor varkens is het niet goed om met eeuwig natte voeten rond te lopen. En op een zonnige winterdag vinden ze het ook heerlijk af en toe buiten te kunnen liggen.
Sluit een deel van de weide af en laat dat de hele winter met rust. Wissel dit stuk ook elk jaar

Zorg verder voor voldoende ruwvoer om de winter door te komen. Onze volwassen kunes -de biggen eten vaak nog geen hooi- krijgen in de winter onbeperkt voordrooghooi. Varkensbrok in de gewone hoeveelheid voeren maar zodra het overdag vriest anderhalve porties geven. De dieren verbruiken dan extra energie om op temperatuur te blijven.

De weide toch een modderbende geworden? Geen enkele spriet heeft het overleeft? Dan zal je opnieuw moeten inzaaien. Maai de nieuw ingezaaide weide een paar keer voordat je de kunekunes er weer op laat. Op die manier vormt het een steviger grasmat.

Boar kune kune Sow kunekune Kunekune pigs in winter, varkens modder kune kune

error: Content is protected !!